Har du liksom jag gått och tänkt att det vore roligt att skriva en bok? Att formulera dina tankar och paketera i bild och text för andra att ta del av?
Det gjorde jag med – och min bok släpptes våren 2024. ”Sluta låtsas och nio andra steg för att få rätt förändring att hända” gick från att vara små flyktiga tankar i min skalle till att nu faktiskt vara en riktig bok. Coolt!
Hur det gick till? Ja men häng med så ska jag berätta!
Jag började fundera på den här boken när pandemin slog till, och jag plötsligt var en av dem som fick en massa tid över, hemma i lägenheten.
Full med idéer om vilken fantastisk bok det skulle bli, började jag fundera på olika format. En bilderbok? En mer traditionell managementbok?
Plötsligt kom jag på det - jag skulle skriva i dagboksform! Likt Knausgård och Lundell skulle läsaren få följa liksom i realtid hur olika problem dök upp, funderades på och arbetades med. Sagt och gjort. Jag började skriva en stund varje morgon.
Sen började jag läsa den förnumstiga text jag åstadkommit. Känslan av att jag kunde jobba med och lösa alla problem som poppade upp, blev liksom lite… eh… grandios?
Så jag tappade energin i bokskrivandet och fortsatte med livet i stort istället.
Men så var pandemin var över! Jag kunde träffa folk igen, diskutera idéer och hitta inspiration i böcker jag köpte.
De två böcker som verkligen gav mig fart framåt var Austin Kleons “Steal Like an Artist” och Mike Rohdes “Sketchnote Handbook” - där hittade jag mitt format!
10 punkter, många bilder, enkelt språk och inga “buzzwords” eller andra fenomen som snabbt blir daterade. Yes!
Nu skapade jag en första “dummy”. Ritpapper, handskrivet, postit-lappar - alla idéer samlades.
Skrev och ritade mer och mer, skapade dummy 2 och 3 på i stort sett samma sätt som den första, men med förbättrad struktur, fler idéer och mer texter i varje exemplar. Att kunna bläddra och få överblick är verkligen bra, särskilt när man vill skapa en bok med många bilder i.
Sen behövde boken få ett digitalt format. Proffsens favoritverktyg är Adobe InDesign. Men förutom att det är rätt dyrt, så är det också svårt för en novis att börja använda.
Eftersom jag har många bilder i boken var Word inget alternativ, utan det fick bli min gamla trotjänare PowerPoint. Inte idealiskt när boken väl skulle tryckas, men så mycket enklare för mig med ett verktyg jag behärskar.
Nu blev det fart i skriv- och ritstugan! Massor med texter att formulera, rubriker att sätta och inte minst bilder att rita. Vissa bilder har gått snabbt, andra har tagit flera dagar innan de har blivit som jag tänkt. Mycket jobb, men också nåt som jag tyckte var väldigt roligt!
De allra flesta bilder ritade jag med “markers” i en gråskala, dvs spritpennor med färg från vitt till svart och i tio steg däremellan. Sen jobbade jag en hel del med layout, språk och inte minst typsnitt.
Sen blev det provtryck av ett par exemplar och vidare justeringar med layout och bilder. Omslaget skulle designas. Allt skulle korras och korras en gång till. Så provtryck och justeringar. Ett provtryck till..
Men sen - BAAM - iväg till ett tryckeri i Slovakien och SIM SALABIM. Två veckor senare dök en kartong med 400 böcker upp i en brevlåda nära mig...
Min bok var här!
Ja, det här blev ett lite längre inlägg för den som är intresserad av kreativa processer och bokskapande. Du kanske är en av oss alla som själv drömmer om att skapa en egen bok?
Kul att få ta del av!!
Visste inte att det varit en så lång process! Väldigt inspirerande och likt Natt och Dags sommarprat om lååång process…! Du är fantastisk!🤩