När jag blir stor vill jag bli CHEF, skrev jag i boken ”Mina Kompisar” när jag var åtta år. Jag skrev också att min hårfärg var turkos, så jag hade väl inte stenkoll på läget. Jag menade cendré, men kom inte på rätt ord!
Chef ville jag i alla fall bli, för då fick man bestämma! Det hade min pappa berättat och det tyckte jag lät jäkligt bra.
Nu har det gått några år sedan dess och jag har jobbat både med mitt eget ledarskap och stöttat olika chefer i förändringar som de drivit. Och jag får väl nu konstatera att bestämma, nja, riktigt så enkelt var det ju inte!
Det är inte så enkelt, för vi är alla delar i ett större system.
För vi har alla beroenden som gör att vi inte alls kan bestämma så där fritt som vi ibland skulle önska. De flesta ledare är ju trots allt någon form av mellanchef. Som dessutom ska ta beslut som berör andra mellanchefers områden. Det brukar ha en tendens att bli rätt meckigt!
Men vad gör man då när man är mittemellanchef?
Ja, det gäller ju ofta att hitta en balans mellan att påverka det stora systemet, och samtidigt hitta vad man kan göra i sitt eget mindre system.
Vad är det jag och min ledningsgrupp eller mitt team faktiskt själva kan besluta om? Ofta mer än man tror, vågar jag påstå.
Några saker man brukar kunna bestämma om:
Prova nya idéer kring hur vi vill jobba i det dagliga arbetet, införa nya rutiner och arbetssätt.
Paketering och förtydligande av de tjänster vi levererar till våra kunder, oavsett som de är externa eller interna kunder.
Att jobba med kulturen, för att utveckla en mer möjlighetsinriktad verksamhet
Att utveckla dialogen - hur vi kommunicerar med varandra - så att man skapar möjligheter för gemensam problemlösning och utveckling
Har du fler bra exempel? Berätta gärna i kommentarerna!
Sen tänker jag på kollegan som berättade om när han blev koncern-VD. NU äntligen ska jag få bestämma, tänkte han. Bara för att upptäcka att nähä, det var visst avdelningscheferna som bestämde det mesta…
Boktips 1 - Om vanans makt
I The Power of Habits av Charles Duhigg kan du läsa om hur vanor skapas och förändras, hos både individ, organisation och samhälle. Ingen självhjälpsbok, utan inspirerande läsning om vanor och hur de påverkar och kan påverkas. Exemplet med företaget Alcoa tyckte jag var extra intressant (och citerade i min bok Sluta Låtsas och nio andra steg att få rätt förändring att hända).
Boktips 2 - Kalle och Hobbe!
Bilderna i det här nyhetsbrevet är inspirerade av 90-tals-favoriten Kalle, du vet han med mjukistigern Hobbe. Om du är ett riktigt fan av Kalle och Hobbe, kanske det här är den perfekta julklappen till dig själv? Nu finns nämligen deras samlade verk på svenska! Lite för mycket pengar för att jag själv ska ha slagit till än, men är onekligen lite sugen.
Det var allt för denna vecka, nu när mörkret lagt sig, snön faller och vi går mot jultider. Om du funderat på en julklapp till ditt team eller en kollega, kan jag också tipsa om att just nu får du Sluta Låtsas fint inslagen i julklappspapper, redo att lägga under granen!
Tills vi hörs igen - ta hand om er och fortsätt jobba för en hållbar värld!
/Lena