Ni vet när man får råd som man inte riktigt förstår vad de betyder när man hör dem, men som stannar kvar och som du flera år senare förstår vad de innebär?
Jag älskar att jobba med personer som ger mig sådana råd och som delar med sig av de där insikterna! För mig är det ett av de bästa sätten att lära mig och utvecklas.
Jag träffade Björn Molin en gång för rätt länge sen. Jag var ganska nykläckt som konsult och hade aldrig jobbat med förändringsledning. Björn hade stöttat ledningar i förändring under drygt 40 år!
Björn sa många kloka saker, men en sak fastnade verkligen hos mig. Nämligen att det han kommit fram till var det mest avgörande för hur det skulle gå för ett företag eller organisation var:
Men just när han sa det, så fattade jag uppriktigt sagt inte särskilt mycket. Jag jobbade ju med telefoni, så en dialog för mig var typ ett telefonsamtal till kundtjänst.
Jag såg väl ut som ett frågetecken – så Björn förklarade vidare.
Jo, hur och vad man pratar om inom verksamheten är viktigare än någonting annat. Hur tillåtet det är att visa på problem, att föreslå lösningar och att diskutera så att man verkligen löser rätt problem – det är det som avgör hur bra det kommer gå. Man kan ju tro att det är den mest briljanta affärsidén som vinner. Men sanningen är att det är den som har ett bra diskussionsunderlag och en metodik för att justera och utveckla idén över tid, som blir vinnare!
Då fattade jag liiiiite mer.
Nu när jag själv jobbar med förändringsledning, slås jag ofta av hur otroligt sant det är. Vilket skillnad det är i verksamheter där det finns en kultur av att man kan säga som det är, ha konstruktiva dialoger och lösa rätt problem tillsammans.
Hos uppdragsgivare som säger:
Ja för bövelen, berätta vad du ser, jag vill höra din ärliga uppfattning!
blir det så mycket bättre resultat än där man känner att ”nej, jag vågar inte riktigt säga vad jag tycker, för det kommer låsa sig”.
Numera ser jag hur det här är en fundamental insikt hos många framgångsrika ledare.
Så här skriver till exempel Ed Catmull, en av Pixars grundare, om uppriktig feedback:
Creativity has to start somewhere, and we are true believers in the power of bracing, candid feedback and the iterative process—reworking, reworking, and reworking again, until a flawed story finds its throughline or a hollow character finds its soul.
Så hur kan du öka kvaliteten på dialogen i din verksamhet?
Ja, det är ju en väldigt stor frågeställning, eftersom den är grundläggande för hela organisationen och eftersom allas utgångslägen kan vara så varierande.
Några konkreta tips är:
Inse att det finns en hierarki och att människorna runt dig polerar sina svar utifrån din position. Gör som IKEA-Ingvar och gå ut och prata direkt med människorna närmast kunderna. Då får du reda på hur beslutet ni tänker fatta kommer att påverka deras vardag.
Inför “retrospektiv” regelbundet, där ni jobba med vad som är bra och vad som behöver justeras. Gör man det ofta så blir det odramatiskt och ni får in vanan att hela tiden identifiera förbättringar och justera. Behöver inte vara nåt som bara agila team jobbar med, kan lika gärna vara i ledningsgruppen eller hos handläggarna!
Ha en strategi för hur alla ska få tänka efter och komma med sina förslag eller reflektioner på möten och workshops. Se till att det inte är den som är högst i hierarkin som börjar prata - för då kommer resten att forma sina svar utifrån vad hen sagt.
Hur jobbar du med den här frågan? Hör gärna av dig och berätta – jag är nyfiken och vill lära mig mer!
Så några tips på detta tema
📖Boktips 1
Under julen läste jag Creativity Inc av Ed Catmull. Den ger en hel del intressanta inblickar i hur de har skapat sina filmer och framförallt: Hur bygger man en kreativ kultur som håller över tid? Hur undviker man att bli en “fat cat” som somnar av och försvinner? Men gör inte som jag och köp “extended version” - det blev lite väl omfattande…
📖Boktips 2
Björns senaste bok, Diktatur, demokrati, delaktighet och jorden år 2040, kom ut 2021. Den knyter ihop dig och ditt ledarskap, med hållbarhet och mänsklighetens överlevnad. Varför slaget om demokratin börjar i det lilla, och hur det är kopplat till makt och delaktighet i våra organisationer. En fortsättning på insikten om att det är kvaliteten på dialogen som avgör. Inga enkla och lättsmälta tips, men en bok för dig som vill förstå komplexa sammanhang och fundera över din egen roll i detta.
🔭Tips för retrospektiv
Ett enkelt och gratis (!) verktyg som jag använder för retron är Retrotool. Där kan du lätt lägga upp en mall där alla i teamet kan gå in och till exempel vad som funkar bra idag och vad de skulle vilja justera framåt. Så kan ni sedan ha kvalitativa diskussioner kring hur ni förbättrar tillsammans! Gör man det regelbundet så händer det grejer!
Och med det avrundar jag nyhetsbrevet för denna gång. Nyheterna i världen där ute är inte så muntra, så låt oss fortsätta att jobba för en positiv utveckling i världen.
Vad grunden är för det?
Kvalitet i dialogen, förstås.
/Lena