Det sägs att det som främst skiljer människan från djuren är vår förmåga att skapa gemensamma idéer, som vi är överens om och sedan lever efter. Vi kan ju samarbeta runt abstrakta begrepp som pengar, nationer eller mänskliga rättigheter!
Dessutom är det få saker som är så hållbara som en gemensam idé. Vi har flera sådana som hållit i tusentals år – våra religioner exempelvis. Även om jag personligen skulle önska att mycket kring just religion inte skulle vara aktuellt i dagens värld, så är det ändå fascinerande att gamla berättelser och idéer fortfarande lever kvar och styr hur många i världen tänker.
En annan – betydligt roligare berättelse – är ju den om tomten.
Visserligen har han gått från en folktro om den lille hustomten, till att vara mer kommersiell och CocaCola-färgad. Men ändå – tomten lever vidare! Vi fortsätter att lura barnen att han finns, precis som våra föräldrar gjorde för oss en gång i tiden.
Även om vi i vuxen ålder inte tror på tomten, så gillar vi ju honom ändå! Det skapas filmer om honom, vi pyntar våra hus med små tomtestatyer – vi klär ju till och med ut oss till tomte! För det känns mysigt och hemtrevligt.
Jaha, men vad har tomten med utveckling av min verksamhet att göra då?!
Jo, tomten är ett bra exempel på hur visualisering av gemensamma idéer är väldigt kraftfullt. Vi sätter ord och bild på ett koncept, berättar en story som sedan fastnar i våra minnen och som vi berättar vidare för andra.
Precis så kan vi göra när vi vill att en strategi, målbild eller verksamhetsplan faktiskt ska sätta sig på arbetsplatsen – använd visualisering och berättande!
Enkla tips är att använd årets stora helger för att visualisera:
Nästa år på glöggminglet, vad kommer vårt team ha levererat då? Vilken rolig feedback från en kund kommer vi prata om?
Vad gjorde vi före midsommar som lade grunden för den framgången?
För då blir det enklare för oss att komma igång med vår gemensamma berättelse – den som vi tycker det är roligt att skapa, den som vi kommer ihåg och fortsätter prata om. Och det är viktigt när det kommer till att skapa tillsammans!
Några boktips för jullovet:
Sapiens av Yuval Noah Harari. Den har några år på nacken men håller fortfarande. Yuvals förmåga att förklara de stora sambanden och visa hur biologi, psykologi och samhällsbyggande hänger ihop blev en riktig ögonöppnare för mig. Det är också han som lyfter fram hur vår förmåga att samarbete kring abstrakta begrepp skiljer oss från djuren. Har du inte läst den är den verkligen ett tips – perfekt förkovring när du smälter julmaten på soffkanten. Den finns dessutom i tecknad version, avsett för de yngre men den passar lika bra för vuxna!
Tomtar av Wil Hyens. Den här boken får du leta efter på begagnatmarknaden och i antikvariat, men väl värt lite letande. Den finns också som nyutgåva på engelska, den tänker jag beställa som julklapp till mig själv! Det här brevets tomtar är såklart inspirerad av den här klassikern – jag älskade den när jag gick på högstadiet och ritade av många av hans tomtebilder. Filmen Trolltider i tomteskogen bygger också på den här boken - kanske fler än jag som minns den?
Själv har jag köpt Creativity Inc av Edwin Catmull för läsning under ledigheten. Väldigt pepp för den, så kanske kommer den som boktips i ett kommande brev!
Vad är viktigt på riktigt?
En december för några år sen var jag på yoga. Läraren, som hade förlorat sin man och två barn i tsunamin 2004 sa:
Nu inför jul kommer ni stressa över en massa saker som ni tror är viktiga. Det är de inte.
Det stannade hos mig – det är så lätt att lägga fokus på sånt vi tror är viktigt, som ”måste” göras och så ser vi inte det som faktiskt betyder något på riktigt.
Så det vill jag skicka med, så här i slutet på året och mitt i decemberstressen – ta hand om er och kom ihåg vad som är viktigt på riktigt!
God Jul!
/Lena
PS Du vet att du kan gå in på Substack och läsa tidigare brev? Och att det går jättebra att svara direkt på det här mejlet med funderingar eller reflektioner - det är bara roligt om du hör av dig!