Vad väckte din nyfikenhet som barn?
Frågan ställdes på ett seminarium.
RITA!! var mitt svar. Att utforska färger, hur de passar ihop och vad som händer med teckningen när jag testade olika kombinationer. Kan en skugga vara lila? Kan en näsa vara blå?
Jag tillbringade många timmar med ritblocket, genom hela uppväxten och gymnasiet. Fortsatte med det när jag flyttade till Linköping för att plugga till civilingenjör. Men där hände något.
För fem år senare - med examensbeviset i handen - kunde jag inte längre rita. Det tog stopp. Efter en lång utbildning där det alltid finns ett rätt och ett fel, ett facit och stor press på prestation, så hade jag tappat förmågan att rita.
Jag strävade efter det perfekta, efter att bilden skulle bli rätt. En exakt avbild.
Men då dör all kreativitet och glädje. Och bilderna dör också. För det perfekta är aldrig levande - kreativitet och skapande kommer ingenstans, om man inte får göra misstag. Då blir det bara ett vitt papper som stirrar på en och låsningen blir total.
När jag pratar med andra om det här, upptäcker jag förstås att jag inte alls är ensam. Vissa har precis som jag pluggat ingenjörskonst och sen inte kunnat rita längre. Andra har pluggat litteraturvetenskap, tappat lusten för att läsa böcker och fått övergå till serietidningar för att hitta glädjen igen. Ytterligare någon har hela tiden tänkt att hon ska börja skriva igen, men bara inte kommit dit.
Men vad händer med våra verksamheter, vår skaparförmåga och innovationskraft, när vårt skolsystem dödar kreativitet ? Och hur hittar vi tillbaka till skapandet igen?
Tips för att hitta tillbaka till kreativiteten
Jag hittar mycket inspiration hos de konstnärer och illustratörer som jag följer och gått digitala kurser hos de senaste åren. De har ofta väldigt väl utvecklade arbetssätt just för att främja kreativitet och motverka prestationsångest och stagnation.
Här några exempel:
Skit är bra gödsel!
Du behöver inte vara så rädd för att det du skapar ska bli dåligt, att du ska göra ett misstag. Skit är bra gödsel för att lära och utvecklas framåt!
Börja göra, så ser du vad det blir.
Lås dig inte vid en mental bild av vad det SKA BLI, utan prova dig framåt istället. När du släpper kraven kommer kreativiteten!
I varje sak du skapat, fundera på vad som var BRA med det.
De illustratörer jag följer är fenor på att se “jag gillar hur jag fick handen att se väldigt levande ut (när resten av gubben är halvbra)” eller “jag gillar hur de här två färgerna fungerar ihop, det ska jag prova mer av”.
Och det är ju sånt som vi kan ta till oss och jobba med för att öka kreativitet och problemlösningsförmåga i alla delar av livet och företagandet, tänker jag:
Var inte rädd för att det ska bli fel, börja göra och ha en metodik för att identifiera de bra delarna! Bygg sedan vidare från det.
Tips för kreativ inspiration
Det finns ju en värld av kunskap där ute, där jag ser att mycket boomade under pandemin och med nya digitala vanor. Några jag använt mig mycket av:
Domestika.org. Perfekt ställe för att hitta bra kurser, billigt. T ex har vår svenska välkände illustratör Mattias Adolfsson en bästsäljande kurs där: “Make your doodles into art”. Rekommenderas varmt, även om du inte är en van tecknare. Hans humoristiska och lågmälda sätt är väldigt inspirerande.
Patreon Här älskar jag att följa illustratörer som Sarah Dyer och Emma Carlisle. Är kanske mest för dig som gillar att rita, men där får du också massor av inspiration och högklassig undervisning! Varning bara för att det kan få dig att köpa många pennor. Väldigt många pennor. För det finns ju så många härliga färger…
Jag är glad att jag hittade tillbaka till det där barnet som älskade att rita - och att jag skapade en möjlighet att göra det till en del av mitt jobb. Inte bara för att det är kul för mig att rita på arbetstid, utan också för att det jag försöker förklara blir mer begripligt när jag berättar med illustrationer!
Kreativitet - skört som attan. Men ack så härligt när det får flöda fritt!
Gott Nytt Kreativt 2025 till er alla!
Ser fram emot att fortsätta hänga med er här på Substack!
/Lena
PS Förra veckan höll jag en kursdag i Visuell Förändringsledning, med boken som bas. Det blev en väldigt kreativ och rolig dag.